Sätt hellre modellen i konkurs än bolaget

Det var ett avsnitt om flygbolaget Peoples Express i Fifth Discipline Fieldbook som fick mig att inse att systemdynamisk modellering kunde vara relevant. PE var den främsta kometen då den amerikanska flygmarknaden avreglerades. Upp som en raket, hyllad och beundrad och sedan plötsligt på konkursens brant. En spelmodell byggdes med systemdynamiska metoder och det visar sig vara svårt att i en så stark uppgång undvika bakslaget. Det verkligen intressanta var att med modellen utforska andra mer framgångsrika strategfier.

Min systemdynamiska kollega Stefan Hallberg och jag har just kommit tillbaks från årets internationella systemdynamikkonferens i Nijmegen. Med oss har vi en överenskommelse med Kim Warren, författare till boken Strategy Dynamics samt med bolaget Global Strategy Dynamics. Avtalet innebär att vi har rätt att använda deras metoder och har tillgång till deras kunskaper om våra egna inte skulle räcka till.

Kim har utvecklat, uppmärksammats och belönats för sina unika metoder att tillsammans med en företagsledning snabbt få grepp på och modellera strategier, nyckelresurser och testa framgången i olika scenarios.